تجهيزات آشپزخانه صنعتي
تجهيزات آشپزخانه صنعتي چيست؟
تجهيزات آشپزخانه صنعتي: در ابتداي راه اندازي يك آشپزخانه صنعتي، بدون شك داشتن اطلاعات كامل در مورد نوع وسايل و لوازم مورد استفاده در آشپزخانه صنعتي كمك قابل توجهي به بهينه شدن هزينه ها مي نمايد.
كارشناسان گروه بين المللي طرح و ساخت پرسا:
با تجربه بالاي خود در راه اندازي آشپزخانه هاي صنعتي بهترين مشاوره را براي انتخاب بهترين تجهيزات آشپزخانه صنعتي جديد ارائه مي دهند.
در تجهيزات آشپزخانه صنعتي وسايل و تجهيزات بسيار متنوعي مورد استفاده قرار مي گيرد.
از اين لوازم مي توان به عنوان تجهيزات آشپزخانه صنعتي مانند كابينت، ميز كار و … اشاره كرد.
همچنين تجهيزات سرو غذا شامل ترولي و گاري حمل بار براي حمل غذا در كيترينگ مورد استفاده قرار مي گيرد.
تجهيزات سلف سرويس، تجهيزات طبخ غذا (انواع اجاق ها، ديگ، تنور و …).
تجهيزات فست فود، تجهيزات كافي شاپ، دستگاه هاي نگهداري مواد (فريزر و يخچال ها) ماشين آلات ظرفشويي و ساير تجهيزات آشپزخانه صنعتي به طور مشخص و دقيق توسط مشاوران گروه بين المللي طرح و ساخت پرسا بررسي و مشخص مي گردد.
همانطور كه مشخص است گستردگي بسيار زياد تجهيزات آشپزخانه صنعتي، در ابتداي كار قطعا سردرگمي براي شخصي كه در پي راه اندازي آشپزخانه صنعتي است به وجود بياورد.
و بدون بهره گيري از مشاوران مجرب و متخصص قطعا هزينه هاي بالايي بدون نتيجه گيري مناسب را متحمل خواهد شد.
انواع تجهيزات آشپزخانه صنعتي
۱: تجهيزات پخت
ميتوان پي برد كه تجهيزات پخت غذا سنگ بناي هر آشپزخانه ماهر و كاربلد به حساب مي آيد.
هنگام چينش تجهيزات پخت براي آشپزخانه خود با تمركز بر روي پخت سنتي يا فرنگي، حتما در نظر داشته باشيد كه به چه وسايل و ابزاري نياز داريد.
متخصصان طرح و ساخت پرسا مي توانند به شما در اين باره مشاوره تخصصي رايگان بدهند.
در اين صورت شما در بسياري از هزينه هاي خود صرفه جويي كرده ايد.
۲: تجهيزات سرمايشي
اين تجهيزات در آشپزخانه هاي صنعتي كاربرد متفاوتي دارند.
شما بايد در زمان انتخاب به دو موارد با دقت توجه كنيد.
۱: ظرفيت
۲: شكل تجهيزات
مشاوره و تهيه چك ليست تجهيزات آشپزخانه صنعتي
در اين مرحله كه نخستين مرحله راه اندازي يك كترينگ يا آشپزخانه صنعتي مي باشد.
بر اساس منو، تنوع، ظرفيت و سرعت توليد غذا در هر وعده،
همچنين نوع عمليات و خدمات پروژه (كترينگ، رستوران، هتل، فست فود و غيره) ماشين آلات و تجهيزات مورد نياز تعيين مي گردد.
و شامل موارد ذيل مي باشد:
چك ليست وسايل تجهيزات آشپزخانه صنعتي، ماشين تفكيكي آلات سنگين پخت غذاها (ظرفيت، حجم، ابعاد و اندازه، مشخصات فني).
چك ليست تفكيكي وسايل سبك مورد نياز تجهيزات آشپزخانه صنعتي (ابعاد و اندازه، نوع، ظرفيت).
تهيه ابعاد و اندازه و ظرفيت سردخانه (ذكر مشخصات فني دستگاه هاي مرتبط).
گروه بين المللي طرح و ساخت پرسا به عنوان ناظر و مجري در طراحي آشپزخانه صنعتي،
نصب تجهيزات آشپزخانه صنعتي ، سلف سرويس و سردخانه آشپزخانه مفتخر است.
با تلاش خود طي ساليان اخير و همكاري با برترين برند هاي داخلي:
ضمن توجه به نياز مصرف كنندگان با بهره گيري از دانش روز دنيا و استانداردهاي جهاني طراحي آشپزخانه هاي صنعتي،
قدم بلندي در جهت ارتقاء سطح كيفي و كمي خدمات خود در اين اين امر بردارد.
انواع تجهيزات مورد نياز در يك آشپزخانه صنعتي
تجهيزات آشپزخانه صنعتي : تجهيزاتي كه براي راه اندازي يك آشپزخانه صنعتي مورد نياز است.
بسته به وسعت كار آن آشپزخانه و رستوران و نوع غذاهايي كه قرار است عرضه كند متفاوت است.
برخي از اين تجهيزات آشپزخانه صنعتي به صورت تيتروار به شرح زير مي باشند :
دستگاه يخ ساز صنعتي
اجاق گاز صنعتي
اجاق گاز صنعتي فردار
دم كن برنج
سينك ظرفشويي صنعتي
چرخ گوشت صنعتي
تابه گردان (پاتيل سرخ كن)
دستگاه جوجه گردان مرغ بريان
ميز كباب كشي
و …
اهميت ارگونومي در چيدمان تجهيزات آشپزخانه صنعتي
در آشپزخانه صنعتي بايد اولويت نخست ايجاد ساختار مناسب و چيدمان منظم وسايل باشد.
چرا كه با چيدمان مناسب مي توان از كمترين فضا بيشترين بهره را برد و راندمان كار را نيز تا حدود زيادي بالا برد.
واژه ارگونومي (Ergonomics) آميزه اي از دو واژه ارگو ( Ergo ) به معناي كار و نوموس (Nomos ) به معناي قانون و قاعده طبيعي مشتق شده است.
و در لغت به معناي قوانين طبيعي كار است.
هدف اصلي علم ارگونومي طراحي است كه سعي دارد:
دستگاه ها، محيط كار و مشاغل را با توجه به توانائيهاي جسمي و فكري، محدوديتها و علايق انسانها طراحي نمايد.
توضيحات كاملتر در مورد اهميت چيدمان آشپزخانه هاي صنعتي را اينجا بخوانيد.
تجهيزات آشپزخانه صنعتي چيست؟
آشپزخانه صنعتي در لغت به آشپزخانه هايي اطلاق ميشود كه غذا را به صورت انبوه در هتل ها، رستورانها، كارخانه ها، ادارات، سازمانهاي بزرگ يا موارد مشابه توليد مي كنند. اين واحدهاي صنعتي به شكلي تجاري و گسترده به طبخ و ارائه غذا ميپردازند.
به طور كلي در هر جايي كه روزانه حجم زيادي غذا طبخ شده و از ساختار خانگي خارج باشد، آشپزخانه صنعتي گفته مي شود. لازم است طراحي و چيدمان صحيح تجهيزات در آشپزخانه هاي صنعتي انجام شوند.
اين اقلام مي توانند علاوه بر بالا بردن كيفيت پخت، بهره وري و راندمان توليد انواع غذاها را افزايش دهند. اهميت اين موضوع تنها به بهره وري و كيفيت غذاها خلاصه نمي شود و در كاهش نيروي انساني مورد نياز و صرفهجويي در انرژي هاي مصرفي مانند آب و برق و گاز مي انجامد.
تجهيزات آشپزخانه صنعتي با استانداردهاي مشخص، طراحي و توليد مي شوند و همين امر علاوه بر بالا بردن سطح ايمني و بهداشت (كه يك مسئله مهم در اين آشپزخانه ها ميباشد) باعث سهولت در استفاده كاربر مي شود.
به خاطر حجم بسيار بالاي كار و محدوديت زماني و چالش زياد در زمان پخت، كيفيت بالاي تجهيزات آشپزخانه صنعتي تاثير مطلوبي در فرآيند كاري پرسنل و كيفيت نهايي غذا به همراه خواهد داشت.
گفته ميشود كه پيشينه آشپزخانه هاي صنعتي طولاني بوده است.
در ايام قديم، آشپزخانه هاي بزرگ كه به آنها مطبخ هم گفته مي شد، مختص افراد و مكان هاي خاصي بوده است.
اين مطبخ ها معمولا در طبقه زير زمين يا در مكاني خارج از ساختمان اصلي قرار داشتند.
لوازم آماده سازي غذا همچون تنورهاي پخت نان و اجاق هاي پخت گوشت، حوضچه هاي شستشو، گنجه هاي نگهداري ظروف و ادويه نيز جزئي از همين بناها بوده است. هرگونه نوسازي و بهسازي فضا و افزايش آن با توجه به خواست كاربران با استفاده از مصالح سنتي در محل انجام مي گرفت.
از وسايلي كه به عنوان ابزار كار در مطبخ هاي قديم وجود داشته ميتوان به تخته، چاقو هاي مخصوص، ديگ و پاتيل، ظروف مسي و… اشاره كرد. با گذشت سال ها و لزوم افزايش كيفت غذا، ادوات و چيدمان فضاي آشپزخانه نيز نياز به تغيير داشت.
پس واحد هاي جامع تري به نام آشپزخانه هاي صنعتي پديد آمد و سير پخت غذا از مطبخ سنتي به اين واحد ها منتقل شد كه امروزه با تحولات ساختاري و تجهيزات و تيم پخت حرفه اي، شكل و فرآيند ديگري از طبخ غذا را عرضه ميكند.
استفاده از تجهيزات آشپزخانه صنعتي در سيستم طبخ امروزي، باعث شده تا صنعت رستوران متحول گشته و شكلي جديد به خود بگيرد. در يك آشپزخانه صنعتي مدرن، جداسازي ميان بخشهاي مختلف انبارش، سردخانه ها، آماده سازي، پخت، شستشو و غيره انجام شود.
براي موفقيت يك واحد پخت و ارائه غذا، علاوه بر انتخاب تجهيزات آشپزخانه صنعتي مناسب آشنايي با نوع، جنس و نياز مصرف كننده ضروري است. آشپزخانه رستوران، هتل، بيمارستان، سازمان، پادگان، مسجد و حسينيه، رستوران، كيترينگ، فست فود، كافي شاپ و غيره هر يك نيازهاي متفاوتي دارند كه با توجه به كانسپت غذايي، ظرفيت توليد و زيرساخت ها بايد طراحي و تجهيز انجام شود.
فضاي آشپزخانه هاي صنعتي جهت سامان دهي و تسريع در انجام كارها، به بخش هاي مختلفي تفكيك مي شود كه اهم آنها به شرح زير است:
۱= انبار:
كالاي خريداري شده ابتدا وارد بارانداز شده و بعد از طي پروسه بررسي، توزين و كارتن زدايي بنا به صلاحديد مسئول انبار به انبار به بخش هاي مختلف منتقل مي شود. در آشپزخانه هاي كوچك سرپرست آشپزخانه و در آشپزخانه هاي بزرگ مسئول كنترل كيفي و ناظران بهداشت، كيفيت كالاي وارده را بررسي مي كنند. پس از تاييد و طي مراحل ورودي، كالا به انبار وارد ميشود.
تجهيزات آشپزخانه صنعتي كه در اين بخش قرار مي گيرند شامل اقلام زير مي باشند:
باسكول مكانيكي
باسكول ديجيتال
ترازو صنعتي
قفسه بندي انبار
چليك حبوبات
سكوي نگهداري كيسه هاي برنج
كابينت زميني و ديواري
شلف ديواري
ميز كار
۲= انبار مواد غذايي خشك:
اين نوع انبار براي نگهداري مواد غذايي خشك مانند برنج، حبوبات، روغن و… به مدت طولاني مورد استفاده قرار مي گيرد. بهترين مكان براي انبار خشك و خنك نزديك به مكان دريافت مواد اوليه است. انبار بايد به دور از هرگونه رطوبت يا مواد رطوبت زا، آتش زا و نور آفتاب بوده و جريان هوا و تهويه مطلوبي داشته باشد. انبارهاي خشك و خنك در محدوده هوايي ۹ تا ۱۶ درجه قرار دارند.
۳= سردخانه:
محل مناسب براي نگهداري مواد غذايي فاسد شدني كه به دو بخش زير صفر و بالاي صفر تقسيم مي شوند. سردخانه هاي زير صفر با دماي منفي ۱۸ تا ۲۰ درجه مناسب براي نگهداري انواع گوشت، سبزيجات و مواد غذايي است. محصولات غذايي داراي ماندگاري متفاوت، عمر انبارش، بسته بندي هاي تخصصي و شيوه هاي چيدمان و انبارش مجزا هستند. اين موارد بايد در چينش و زمان بندي نگهداري مواد رعايت شود. بدنه سردخانه ها اغلب از ساندويچ پنل ساخته شده و كمپرسور، اواپراتور، تجهيزات كنترلي و غيره سردخانه را كامل ميكند. سردخانه هاي بالاي صفر با حدود دماي ۰ تا ۴ درجه مناسب براي نگهداري انواع لبنيات، سبزيجات، ميوه و اقلام ديگر است. سردخانه بسته به شرايط بهره برداري داراي تقسيم بندي هاي مختلف مي باشد. حجم سردخانه بسته به ظرفيت و ميزان پخت، سيستم خريد و انبارش مجموعه، اقليم و محل قرارگيري پروژه و محاسبه ميشود.
تجهيزات مورد استفاده در سردخانه ها شامل اقلام زير مي شود:
قفسه بندي مشبك سردخانه
پالت نگهداري مواد
۴= آماده سازي:
پيش از شروع فرآيند پخت، مواد اوليه تحت عمليات آمادي سازي مخصوص به خود قرار مي گيرند. بعد از اعلام نياز به اين اقلام، مسئول انبار مواد لازم را در مقادير مورد نياز آماده و در اختيار آشپزخانه قرار مي دهد. قسمت اعظم اين آماده سازي بعد از شستشوي مواد اوليه توسط پرسنل مربوط به هر بخش صورت مي گيرد. آماده سازي مواد بايد به گونه اي باشد كه خلل و كمبودي در امر پخت صورت نگيرد، چون در اين صورت كليه زمان بنديهاي پخت و سرو به تاخير ميافتد.
تجهيزات آشپزخانه صنعتي مورد استفاده در بخش آمادهسازي و نگهداري مواد اوليه شامل موارد زير مي باشد:
يخچال تك واحدي و دو واحدي
يخچال فوستر كباب
فريزر صنعتي
سبنك تك لگن، دو لگن و سه لگن
انواع وان شستشو
ميز كار استيل ثابت و متحرك
ميز كار رويه چوب
ميز كار با رويه پلي اتيلن
ميز پاك كردن برنج
استند و پاتيل خيساندن برنج
ميكسر آب و نمك
كابينت ديواري و زميني
انواع تخته كار جهت خرد كردن گوشت و سبزي
تخته ساطور
سبزي خرد كن
پوست كن سيب زميني
مرينيتور
كانتر تاپينگ سرد زير يخچال دار
اسلايسر
چرخ گوشت
ميكسر گوشت
سيخ گير
ترولي حمل سيخ كباب آماده
ترازوي روميزي
روشويي
سطل زباله
كانيوو
۵= آشپزخانه گرم:
در اين بخش كه مهمترين قسمت كار آشپزخانه صنعتي است، فرآيند پخت غذا انجام مي گيرد.
بسته به نوع منوي غذايي، پخت غذا به روشهاي متنوعي صورت ميگيرد. شيوه طبخ غذاها اغلب در يكي از مجموعه هاي پخت ايراني و فرنگي دسته بندي ميشود. پخت ايراني شامل انواع برنج ساده و تركيبي، انواع خوراك و خورش، انواع كباب، ته چين و غذاهاي محلي و غيره ميشود.
به فراخور اين پخت هاي متنوع بايد تجهيزات آشپزخانه صنعتي مورد نياز فراهم باشد. براي انتخاب دستگاه مناسب پخت برنج علاوه بر ظرفيت مورد نياز جهت پخت، شناخت نوع برنج مورد استفاده نيز گزينه بسيار مهمي است. پخت بره يا ته چين در مقياس بالا نيز احتياج به تجهيزات مخصوص خود دارد.
اين بخش از تجهيزات آشپزخانه صنعتي مي تواند با ادواتي بسيار ساده صورت گيرد يا براي ظرفيت هاي زياد، تجهيزات كاملا اتوماتيك باشند.
مانند تجهيزات آشپزخانه صنعتي جهت پخت انواع كباب كه در اين امر ميتوان از سيستم سنتي و يا براي تعداد بالا از كباب پزهاي اتوماتيك و تابشي استفاده نمود. از مزاياي كباب پز هاي اتوماتيك مي توان به راندمان بسيار خوب ، پخت يكنواخت كباب، صرفه جويي در زمان و انرژي اشاره كرد.
علاوه بر آن اين تجهيزات آسيب هاي طولاني مدت كباب پز هاي سنتي به كاربر را ندارند.
پخت فرنگي طيف گسترده اي از غذاهاي فرهنگهاي ملل مختلف را شامل مي شود. از جمله منو هاي غذايي مديترانه اي، مراكشي، مكزيكي، هندي، فرانسوي، عربي و غيره. در اين روش پخت از انواع اجاق هاي متنوع استفاده ميشود.
تجهيزات آشپزخانه صنعتي كه در بخش پخت استفاده ميشود معمولا شامل موارد زير است:
فردمكن برنج
بخارپز
اجاق چهارشعله
ديگ صنعتي پخت برنج
ديگ صنعتي خورش پز
اجاقهاي پلوپز سه رديفه و چهار رديفه زميني
اجاق تابه گردان
اجاق گريدل
اجاق سرخكن
اجاق بنماري گازي
اجاق پاستاپز
ديزي پز
ته چين پز
فر صنعتي
كانوكشن اون
بره پز
كباب پز سنتي
كباب پز اتوماتيك
تجهيزات آبكشي برنج
ترولي حمل ديگ
هود
ميز كار استيل
كانيوو
۶= سلف سرويس:
خط سلف سرويس براي ارائه غذا به پرسنل سازمان ها يا مشتريان رستوران ها و هتل ها استفاده ميشود. اين خط از جنس استيل توليد مي گردد كه با توجه به طراحي داخلي فضاي غذاخوري ميتواند با انواع روكشها با جنس هاي متنوع پوشانده شود. خط سلف با توجه به جهت ورود پرسنل يا مشتريان با كانتر قاشق و چنگال شروع شده و با كانتر گرم و كانتر سرد و كانترهاي ساده امتداد پيدا ميكند. در صورت ارائه فيش، در محل كانتر صندوق نيز به خط اضافه ميشود. براي سهولت در جابجايي ظروف توسط مشتريان يا پرسنل، در قسمت جلوي كانتر، ريل هدايت سيني نصب ميشود.
كانتر گرم موجود در خط سلف براي گرم و تازه نگه داشتن برنج و خورش ميباشد. حرارت اين ظروف بنماري از طريق آب داخل لگن زير آن، كه توسط المنت گرم شده تامين ميشود. همچنين داخل كانتر گرم، امكان گرم نگه داشتن چند ظرف همزمان وجود دارد. كانتر سرد موجود در خط سلف جهت سرد نگه داشتن ماست، سالاد، دسر، ترشيجات، نوشابه و دوغ ميباشد. پايين كانتر سرد همانند يخچال قابليت استفاده دارد. كانترهاي ساده موجود در خط جهت نگهداري ظروف و نان و… ميباشد.
تجهيزات آشپزخانه صنعتي كه در قسمت پشتيباني و خط سلف سرويس استفاده مي شود شامل اقلام زير است:
يخچال نوشيدني و دسر
يخساز
سينك تك لگن يا دو لگن
كانتر قاشق و چنگال
كانتر سرد
كانتر گرم
كانتر زير سماوري
كانتر ساده
گرمخانه خشك
ميز كار
ريل هدايت سيني
رف روي كانتر
نرده هدايت مشتري
۷= شستشوي ديگ:
پس از اتمام فرآيند پخت و سرو، زمان شستشوي ديگ ها، سيخ هاي كباب و غيره مي باشد. ديگها اغلب به صورت دستي در وان هاي ديگ شويي با عمق مناسب شسته مي شوند و پس از آن به قفسه هاي بزرگ نگهداري ديگ منتقل مي شوند. ديگر تجهيزات آشپزخانه صنعتي كه معمولا در قسمت ديگ شويي قرار دارند، شامل موارد زير است:
وان ديگ شويي
دستگاه سيخ شور
چليك هاي نگهداري سيخ كباب
قفسه نگهداري ظروف بزرگ
كانيوو
۸= شستشوي ظروف:
يكي از قسمتهاي مهم آشپزخانه صنعتي بخش ظرفشويي خانه مي باشد. در آشپزخانه ها، ظروف كثيف پس از جمع آوري توسط ترولي به ظرفشويي خانه منتقل شده و در ابتدا زباله و غذاهاي باقيمانده و غيره جمع آموري شده، سپس شستشوي اوليه در سينك صورت ميگيرد و بعد از آن ظرفها براي شستشو در سبد ماشين ظرفشويي قرار مي گيرند. تجهيزات آشپزخانه صنعتي بايد به گونه اي طراحي شوند كه به طور موثر در كاهش مصرف انرژي سهيم باشند.
تجهيزات آشپزخانه صنعتي در اين بخش اغلب شامل موارد زير است:
ميز جمع آوري زباله
سينك يا وان شستشو
ميز كار
ماشين ظرفشويي به همرا هود
قفسه نگهداري ظروف تميز
ترولي ظروف كثيف و تميز
سطل زباله
كابينت ديواري
قفسه ديواري
ترولي آبچكان دار
آبچكان ديواري
كانيوو
۹= فرهاي پخت تركيبي:
يكي از نمونه هاي تجهيزات آشپزخانه صنعتي كه با افزايش تقاضا و رشد سريع صنعت پخت غذا، راه حل مناسب و مطلوبي خواهد بود فرهاي پخت تركيبي است. اين فرهاي تركيبي در دو نوع كامبي اون و كانوكشن اون تقسيم بندي شده و در ظرفيت هاي مختلف توليد مي شوند. اين فرها در آشپزخانه هاي صنعتي بزرگ، رستوران ها، كافي شاپ ها و فست فودها مورد استفاده قرار مي گيرند. فرهاي تركيبي از سه روش براي پخت استفاده مي كنند: گردش هواي داغ يا كانوكشن، بخار و تركيب بخار و هواي داغ.
در پخت انواع غذا و كبابي شدن گوشت و حتي براي پخت نان از كانوكشن با گردش هواي داغ و خشك استفاده مي گردد.
از بخار در پخت محصولات پروتئيني، ماهي و دم كردن برنج يا بخار پز كردن سبزيجات بهره مي گيرند كه باعث حفظ بافت مواد غذايي مي گردد. هنگام استفاده از پخت تركيبي، بخار و كانوكشن هر دو باعث طبخ غذا مي شوند.
تفاوت عمده كانوكشن اون و كامبي اون در سيستم بخار است. در كانوكشن اون انتقال حرارت در كابين پخت به صورت خشك ميباشد كه براي ايجاد رطوبت با اسپري شدن ذرات پودري آب به محفظه داغ در كابين بخار توليد شده و بالطبع اين بخار رطوبت مورد نياز پخت را تامين ميكند. در مقابل در كامبي اون ها سيستم كنترل بخار هوشمندي وجود دارد كه با توليد بخار در ژنراتور، ميزان مورد نياز رطوبت پخت را وارد كابين مي نمايد. كامبي اون ها علاوه بر دقت بالا در سيستم حرارتي، تكرار پذيري بسيار خوب و يكنواختي كامل ميزان دما، رطوبت و يا تركيبي از اين دو را دارا ميباشند. از كامبي اون علاوه بر پخت غذا، ميتوان براي انجام عمل آوري خمير، گرم خانه و نگهداري غذا و پخت آرام نيز استفاده نمود.
۱۰= ديگ چلوپز صنعتي:
ديگ چلوپز يكي از تجهيزات آشپزخانه صنعتي است كه براي پخت برنج به كمك بخار و فشار بالا در مدت زمان كم استفاده ميگردد. ازاين ديگها ميتوان علاوه برپخت برنج، جهت پخت خورش، مرغ، سوپ و حليم نيز استفاده كرد.
اين ديگها بصورت استوانهاي و يا مكعبي در ظرفيتهاي مختلف ساخته ميشوند. براي شروع پخت ابتدا ديگ را پر كرده پس از جوش آمدن آب، برنج اضافه مي شود. زمان انتظار براي آبكشي برنج بسته به نوع برنج كمي متغير ميباشد كه اغلب به صورت تجربي بدست مي آيد.
در زمان آبكشي برنج نيم پز، شير تخليه ديگ را باز ميكنند و پس از تخليه آب، برنج در همان ديگ دم مي كشد. به دليل سيستم پخت اين دستگاه سرعت كار بسيار بالا بوده و نيروي انساني و فضاي كمي نيز نياز دارد.
بدنه ديگ با عايق هاي فشرده، اغلب پشم سنگ، عايق مي شود تا حجم عايق باعث افزايش اندازه تمام شده ديگ نشود. ديگ هاي صنعتي مجهز به سوپاپ خروجي بخار و سوپاپ ايمني و گيج فشار ميباشد. اين ديگها داراي آبكش استيل با ارتفاع مناسب است كه هم براي آبكش كردن و هم براي دم كردن برنج در ديگ از آن استفاده ميشود.
اين آبكش به صورت يك تكه است تا هم برنج در آن باقي نماند و هم شستشوي ديگ راحت تر صورت گيرد. براي تخليه آب برنج و نيز براي تسهيل شستشو در قسمت پاييني ديگ شير تخليه تعبيبه مي گردد. ابعاد و حجم خروجي شير متناسب با اندازه ديگ در نظر گرفته ميشود. به دليل شيب بندي كف آشپزخانه ها همه تجهيزات آشپزخانه صنعتي داراي پايه هاي تنظيم قابل رگلاژ هستند. پس از چيدمان دستگاهها اقلام توسط پايه تنظيمها تراز مي شوند.
۱۱= استيل:
فولاد زنگ نزن كه با نام استيل در بازار ايران شناخته مي شود، آلياژي است كه پايه آن از آهن است. ورق استنلس استيل يا فولاد زنگ نزن براي كاربردهاي متعددي توليد و عرضه مي شود. وجود دو عنصر آلياژ نيكل و كروم در تركيب شيميايي فولاد ايجاد خاصيت مقاومت به خوردگي مي كند كه به اين دليل در اغلب تجهيزات آشپزخانه صنعتي از اين ورق استفاده مي شود. ورق استيل به عنوان يكي از پركاربرد ترين مقاطع زنگ نزن در آلياژهاي مختلفي توليد مي شود.
آلياژ استفاده شده براي توليد اين محصول يكي از عوامل اصلي تعيين كننده قيمت ورق استيل است. آلياژهاي ۳۰۴، ۳۱۶، ۳۰۹، ۳۱۰، ۳۲۱، ۴۱۰، ۴۲۰ و ۴۳۰ از جمله آلياژهاي استيل به شمار مي روند كه كاربرد فراواني دارند و براي ساخت ورق استيل مورد استفاده قرار مي گيرند.
آلياژهاي استيل در دو نوع كلي نگير و بگير تقسيم بندي مي شوند.
آلياژ استنلس استيل ۴۱۰ از نوع استيل بگير مي باشد. اين نوع استيل به دليل خاصيت مغناطيسي بودن به اين نام معروف شده است. مقدار كروم در اين فولادها بيشتر از نوع نگير و مقدار نيكل آن كمتر از آن ها ست. اين سري استيلها پايين ترين قيمت از خانواده نگير ها را دارند. از اين ورق به طور مثال در ساخت كارد و چنگال، پيچ و مهره پيچ گوشتي استفاده مي شود.
آلياژ استيل ۴۲۰ سختي و مقاومت به سايش بالايي دارد. به همين دليل از اين فولاد براي ساخت قيچي، چاقو و ابزاري از اين دست استفاده مي شود.
آلياژ استيل۴۳۰ گران قيمت ترين آلياژهاي در دسته استيل هاي بگير است. قابليت عمليات حرارتي اين آلياژ آن را براي كاربردهاي گوناگون مناسب مي كند. از جمله كاربردهاي اين ورق مي توان به استفاده از آن در روكش ماشين ظرفشويي خانگي، پانل هاي كابين يخچال، عناصر اتصال دهنده و بست ها، اجاق گاز خانگي، ترانسفورماتور دودكش، صنعت خودرو سازي، ساخت لولا و پنل هاي سقفي اشاره نمود.
انواع ورق استيل نگير
آلياژ استيل ۳۰۴ نگير كه در بازار با نام استيل نگير يا استيل ۱۸-۸ (۱۸ درصد كروم و ۸ درصد نيكل) هم شناخته مي شود، بيشترين كاربرد را در صنايع مختلف دارد. انواع استيل ۳۰۴ نگير در دو نوع كم كربن و پر كربن ساخته مي شوند كه نوع كم كربن با نام استيل ۳۰۴L معروف است.
حرف L نشان دهنده ميزان كم كربن اين فولاد است. حضور كربن كمتر در اين نوع استيل آن را مناسب براي جوشكاري مي كند. اين ورق استيل كاربرد زيادي در صنايع مختلف مانند نفت، گاز و پتروشيمي، صنايع غذايي، دارويي و غيره دارد.
از ديگر مصارف ورق استيل ۳۰۴ مي توان به تجهيزات فراوري مواد غذايي ، پنل هاي معماري مانند نرده ها، مخازن شيميايي از جمله مخازن انتقال مواد شيميايي، مبدل هاي حرارتي، صفحه هاي بافته شده يا جوش داده شده براي معادن و فيلتراسيون آب، اتصال دهنده ها، فنر ها و تجهيزات آشپزخانه صنعتي اشاره نمود.
آلياژ استنلس استيل ۳۱۶ هم در دسته استيل هاي نگير قرار دارد. مشابه استيل ۳۰۴ اين ورق هم در نوع كم كربن ۳۱۶L توليد ميشود. نوع كربن اين فولاد هم قابليت جوشكاري مناسبي دارد. تفاوت استيل ۳۱۶ و ۳۰۴ در عنصر موليبدن است كه در ۳۰۴ وجود ندارد. مورد استفاده اين ورق در تجهيزات آشپزخانه صنعتي به ويژه در محيط هاي كلرايدي مي باشد. در صورتي كه محل پروژه نزديك به دريا باشد استفاده از اين نوع استيل در ساخت تجهيزات آشپزخانه صنعتي لازم است.
علاوه بر آن از اين ورق در ساخت نيمكت و تجهيزات آزمايشگاهي، پنل معماري ساحلي، نرده ها، اتصالات قايق، ظروف شيميايي از جمله در حمل و نقل، مبدل هاي حرارتي، صفحه هاي بافته شده يا جوش داده شده براي معادن و فيلتراسيون آب، اتصال دهنده ها، فنرها و غيره استفاده مي شود.
آلياژ استنلس استيل ۳۲۱ را مي توان نوع تيتانيوم دار استيل ۳۰۴ دانست. به دليل حضور تيتانيوم در ساختار اين فولاد مقاومت به خوردگي مرزدانهاي بهبود يافته است. قيمت ورق استيل ۳۲۱ بالاتر از قيمت ورق ۳۰۴ و ۳۱۶ است. از استيل ۳۲۱ براي ساخت قطعات با كاربرد در دماي بالا هم ميتوان استفاده كرد.
اين فولاد ها به دليل مقاومت به اكسيداسيون سطحي در دماي بالا به استيل نسوز معروف مي باشند. مقاومت اين ورق به اكسيداسيون تقريبا تا دماي ۱۰۰۰ درجه سانتيگراد مي باشد.
آلياژ استيل ۳۰۹ نيز در زمره استيل هاي نسوز مي باشد. اين ورق در تمامي سايز هاي موجود قابل تامين است. دسته فولادهاي زنگ نزن نسوز گرانتر از ساير دسته ها مي باشد. ورق ۳۰۹ در حالت كم كربن هم توليد مي شود كه به استيل ۳۰۹S معروف است. از اين ورق در ساخت قطعات كوره، قطعات موتور هواپيما و جت، مبدل هاي حرارتي، قطعات اگزوز اتومبيل و ساير وسايل حمل و نقل با درجه حرارت بالا استفاده مي شود.
آلياژ استيل ۳۱۰ از ديگر آلياژهاي نسوز مي باشد كه در اين ورق مقادير نيكل و كروم بيشتر از نوع ۳۰۹ مي باشد. به دليل اين نوع تركيب شيميايي مقاومت حرارتي استيل نسوز ۳۱۰ تا دماي ۱۱۰۰ درجه سانتيگراد افزايش يافته است. از اين ورق در ساخت قطعات كوره، قطعات مشعل نفت، مبدل هاي حرارتي، سيم جوشكاري و الكترود، لوله هاي احتراق و كوره پخت سيمان استفاده مي شود .
شما عزيزان مي توانيد با شماره تماس هاي زير جهت مشاوره رايگان در حوزه فرانچايز با كارشناسان مجرب و متخصص مجموعه طرح و ساخت پرسا تماس حاصل فرماييد.
۰۹۳۰۳۳۴۲۴۸۲
۰۲۱-۸۸۵۶۲۴۵۷
۰۲۱-۸۸۳۶۱۹۶۰
برچسب: تجهيزات آشپزخانه صنعتي، ،
ادامه مطلب